Matkablogin toinen koronavuosi

Helsinki Biennaali

Ajattelin tällä kertaa lähestyä vuoden suosituimmat jutut -teemaa etsimällä kuluneelta vuodelta jokaisen kuukauden jutuista suosituimman. Google Analyticsin tuloksia katsellessani huomasin, että lopputuloksena saamani listaa kuvaakin tätä vuotta erinomaisesti – eli ehkä tästä voisi päätellä, että suosituimmiksi jutuiksi päätyvät lähes poikkeuksetta jutut aiheista, jotka ovat itsellekin olleet tärkeitä.

Tammikuu

Tammikuussa julkaisemistani jutuista vuoden 2021 aikana luettiin eniten vasta tammikuun puolella julkaisemaamme juttua vuonna 2020 Hangossa viettämästämme joulusta. Kokemus oli tosiaan niin hyvä, että melkein päädyimme sinne tänäkin vuonna, mutta ajatellen miten joulumme 2021 toteutui, niin onneksi vaan melkein!

Joulu Hangossa

Helmikuu

Helmikuussa(kin) elettiin koronasulkujen aikaa, joten elämykset piti etsiä läheltä, vaikka Kauklahdesta. Mutta ihan hyvä elämys tämäkin oli – ja mielessä vielä syksyllä toteuttamallamme Napolin matkallakin.

11 päivää pizzajonossa

Maaliskuu

Maaliskuukin oli vielä matkailun kannalta koronakuivaa aikaa, mutta ilmassa oli toivoa, saimme kummatkin ensimmäiset koronarokotuksemme. Kuukauden aikana kirjoittamistani jutuista luetuimmaksi vuoden 2021 aikana nousi juttu Aura Koiviston kirjasta, joka sijoittuu pääosin Varangin niemimaalle.

Merilintuja ja lintuihmisiä

Huhtikuu

Huhtikuussa palailimme lähiseutujen luontopoluille. Meikossa oli vielä notkelmissa lunta, mutta polut olivat sulia ja sinivuokot kukkiva. Kevään ensimmäisen kansallispuistoretkenkin teimme jo huhtikuussa, Torronsuolle.

Meikon ulkoilualue Kirkkonummella

Toukokuu

Toukokuussa otimme jo vähän ennakkoa ennen kuun lopussa saamiamme toisia koronarokotteita ja teimme useammankin kotimaan matkan. Näistä odotetuin oli matka Järvisydämeen ja norpparetki Linnansaaren kansallispuistoon. Vuoden mittaan norppia enemmän lukijoitamme kuitenkin kiinnosti Järvisydän.

Järvisydän – testissä uusi Kotahotelli

Kesäkuu

Kesäkuussa julkaisemistamme jutuista ehdottomasti luetuin oli heti näyttelyn avajaisten jälkeen kirjoittamamme juttu Helsinki Biennaalista. Se oli muuten myös eniten luettu juttu blogissamme vuonna 2021, eivät edes vanhemmat kestosuosikit kuten vaikka Euroopan aakkoset tai Taiteilijakukkulalla ohittaneet sitä.

Helsinki Biennaali – 12 tärppiä Vallisaareen

Heinäkuu

Vietimme juhannuksen Maarianhaminan risteilyllä ja melkein heti sieltä kotiuduttuamme matka jatkui Inkooseen, uuteen saaristohotelliin. Olimme hyväksyneet meille hiukan haasteellisen aikataulun, sillä yövyimme The Barö -hotellissa blogiyhteistyönä ja töiden takia on tietysti joskus joustettava. Ihastuimme hotelliin, kuten monet muutkin, aina kansainvälistä lehdistöä myöten ja juttumme sieltä onkin heinäkuun jutuistamme vuoden suosituin, jota luetaan edelleen, talvellakin.

The Barö

Elokuu

Kesän kotimaan päämatkamme toteutimme jo heinäkuussa, mutta pitkältä matkalta (11 vuorokautta) kertyy niin monta blogijutun arvoista kohdetta, että pienen jutun vierailustamme Ikaalisten kylpylässä julkaisimme vasta elokuun puolella. Juttua onkin siitä lähtien luettu ahkerasti eikä vähiten ihan viime päivinä kun kylpylä keräsi pientä julkisuutta pitäessään allasalueensa auki joulun yli tulkiten sen hotelli- ja ravintolatoiminnaksi, jota ei tämän hetken koronarajoitusten mukaan tarvitse sulkea siinä missä uimahalleja. Joulun jälkeen Ikaalisten kylpyläkin palasi kuitenkin AVI:n tarkemman ohjeistuksen myötä ruotuun.

Kiinnostava Ikaalisten kylpylä

Syyskuu

Syyskuussa vuorossa oli vuoden toinen ulkomaan matka, elokuisen Norjan matkan jälkeen kohteena Viro ja siellä uutena kohteena Tarton kaupunki. Kohdejuttuja suositummaksi nousi kuitenkin tämä juttu, johon kokosin käytännön kokemuksiamme matkustamisesta korona-aikana.

Tallinna ja Tartto, koronatodistuksia ja takseja

Lokakuu

Vuoden matkayhteenvedossamme totesin, että kotimaan matkojen matkakuluja en ole tullut eritelleeksi tänäkään vuonna, joten vasta syksyllä blogissamme oli taas tarjolla kustannusyhteenvetoja matkoistamme. Lokakuussa julkaisemamme kustannusyhteenveto Gdanskin matkastamme, jossa toki on muutakin asiaa, nousi kuukauden luetuimmaksi.

Gdansk, Gdynia ja Sopot – näin sen toteutimme

Marraskuu

Marraskuussa näytti hetken ajan siltä, että matkailu, myös kaukomatkailu alkaisi taas olla helpompaa – mekin ehdimme käymään Dominikaanisessa tasavallassa ja Kolumbiassa.
Niinpä innostuin pitkästä aikaa listaamaan seuraavia kohteitamme varauksella ”jos koronatilanne suo”. Selvästikin lukijammekin innostuivat, sillä tämä juttu nousi vuoden luetuimmaksi marraskuussa julkaisemistamme jutuista. Jutun otsikko tosin vanheni hetimmiten, sillä elämme taas keskellä tiukkoja koronarajoituksia ja monet toiveissamme olevat Aasian kohteet ovat suljettuja tai pitkien karanteenien takana, eli juuri nyt maailman tilanne ja kaukomatkakohdetoiveemme eivät oikein kohtaa.

Matkustussuositukset korona-ajan jälkeen

Joulukuu

Olen melkein koko blogimme olemassaolon aikana pähkäillyt, että miten mahdollisimman oikein pystyisin listaamaan blogimme suosituimpia juttuja, sillä ottaessani luvut vuodelta 2021 loppuvuoden jutut saattavat olla olleet luettavissa vasta päiviä tai viikkoja siinä missä alkuvuonna julkaistut jutut ovat olleet luettavissa koko vuoden ajan.
Tällä kertaa päädyinkin tähän, että etsin koko vuoden datasta kunkin kuukauden aikana julkaistuista jutuista sen luetuimman, jolloin kesäkuun jutut kilpailevat samassa sarjassa muiden kesäkuun juttujen kanssa. Joulukuun juttujen osalta menetelmä suosii sittenkin muita kuukausia enemmän alkukuussa julkaistuja juttuja, joten näiltä näkymin kisan ”voittaa” tämä kustannusyhteenveto vuoden ainoasta kaukomatkastamme, mutta joulujuttumme on koko ajan kovassa nousussa, joten?

Dominikaaninen tasavalta ja Kolumbia

tai mahdollisesti sittenkin:

Joulu Helsingissä

131 juttua vuonna 2021

Jos oikein laskin – ja jos saan vielä yhden suunnittelemani jutun julkaisuvalmiiksi tämän vuoden puolella – niin olemme julkaisseet tänä vuonna 131 juttua, eli 2 – 3 juttua viikossa. Vuonna 2020 julkaisimme 146 juttua, eli vähän enemmän – ehkä osittain siksikin, että ensimmäinen koronavuosi alkoi vielä melkein kolmen kuukauden reippaalla matkailulla, onneksi!

Juttujen määrä per viikko tai kuukausi ei kuitenkaan ole erityinen tavoite – enemmänkin niiden kirjoittamista ohjaa se, että haluan tallentaa matkakokemuksiamme niin itselleni kuin lukijoillemme tuoreeltaan, mieluiten jo ennen seuraavaa reissua. Näinä koronavuosina olen toki myös jossain määrin jatkanut matkahistoriammekin kokoamista blogijuttuihinkin, mm. maayhteenvetojen muodossa, joita nyt taitaa olla 22, eli kaikista maista, joissa olemme olleet vähintään kolme kertaa.

Matkablogeja luetaan edelleen

Ensimmäisenä koronavuonna blogiamme luettiin hiukan vähemmän kuin vuonna 2019 – laskua taisi olla pari prosenttia.
Kuluneena vuonna lukijamäärämme sen sijaan nousivat todella reippaasti, nousua vuodesta 2020 yli 60 prosenttia! Päivitän lukuja tarkemmin infosivullemme vuodenvaihteen jälkeen, mutta yksittäisten lukijoiden määrä kuluneena vuonna on luokkaa 110 000 siinä missä se vuonna 2020 oli luokkaa 70 000.

Myös blogien suosiota Blogit.fi -palvelussa mittaavassa listauksessa olemme palanneet Suomen luetuimmaksi matkablogiksi pienen kesätauon jälkeen – kesällä Kreetalta Kreikan tilanteesta kirjoittava Vagabonda-blogi oli pitkään matkablogien luetuin.

Vuosi 2021 blogissa
Tilanne joulukuun lopulla 2021 – mutta maine ja kunnia ovat katoavaista, eli ensi viikolla tilanne voi taas olla toinenkin ja Teneriffa tai Fuengirola ovat saattaneet kiinnostaa lukijoita enemmän kuin laajempi kattauksemme aiheita :-)

Jutun otsikkokuva: ©Maija Toivanen/HAM/Helsinki Biennaali 2021

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Nadine

  Todella hienosti bloginne on pärjännyt! Respect!
  Uskon vahvasti, että avara maailma kiinnostaa ihmisiä jatkossakin.

  Menetystä myös uudelle vuodelle 2022!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Etenkin noissa lukijamäärissä näkyy tietysti tavanomaista runsaampi kotimaan matkailumme. Saimaa kiinnostaa enemmän kuin Tallinna joka sekin kiinnostaa enemmän kuin vaikka Kolumbia, eli kun aikaan ennen koronaa matkustimme paljon suuremmalle yleisölle melko tuntemattomissa kohteissa, niin niistä julkaisemiamme juttuja luettiin luonnollisesti vähemmän.

 2. Tuo 2-3 juttua / viikko on kyllä huikea määrä. Meillä julkaisutahti on 1 / viikko ja mielestäni sekin on verrattain varsin hyvä tahti. Kyllä matkablogeja tosiaan luetaan edelleen ja varmaan jatkossa koronan hellittäessä yhä enemmän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Vapaina kansalaisina meillä tietysti on vapaa-aikaakin ehkä enemmän – ja motivaationa tosiaan osittain myös tuo historian kirjoitus itseämmekin varten. Ei ole kerran eikä kaksi kun itse etsimme blogistamme jotain yksityiskohtaa joltain reissulta menneisyydessä.

 3. says: Riitta

  Upeaa miten moneen maahan olet reissannut näinäkin aikoina! Uskoisin, että maailma tästä kyllä avautuu. Ja itsekin koen, että ihmiset reissaavat taas enemmän. Olet myös löytänyt Suomesta kiinnostavaa kerrottavaa. Viehättäviä paikkoja eri vuodenaikoina.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Korona-ajassakin on ollut muutamia aikaikkunoita, jotka ovat olleet melko suotuisiakin matkailulle. Mutta valitettavasti niistä ei oikein etukäteen tiedä, eli suunnittelujänne pysyy tosi lyhyenä.

 4. says: diinamaria

  Voi kun pian pääsisi taas reissuun. Sun blogi antaa kyllä aina mahtavia matkavinkkejä ja iha huikea tuo sijoitus! Hyvää uutta vuotta :)

 5. Onnea menestyksestä ja hyvää alkavaa vuotta!

  Kirjoitin muuten myös mainitsemistasi syistä oman listaukseni vuoden luetuimmista koko vuoden lisäksi kuukausittain.
  (Se on ajastettuna tulemaan ulos vuoden viime minuuteilla, joten ei näy ihan vielä.)

 6. Mahtava juttu, että kirjoituksia tulee ja lukijamäärä kasvaa! Alkanut vuosi on varmasti edellistäkin parempi. Itse asiassa juuri tutkailin, paljonko Suomessa on aktiivisia matkablogeja ollut 2021. Löysin noin 50 ja varmasti jäi vielä monta listan ulkopuolelle!

 7. Viime vuosi oli kyllä monin tavoin ihana, vaikka meillä matkustelut jäikin aika vähälle. Suomessa kyllä pyörittiin ja vihdoin pääsin Ahvenanmaalle, jossa en ole koskaan ennen ollut. Teidän kanssa on ollut ilo matkustaa, saanut paljon vinkkejä :) Mukavaa uutta vuotta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Ahvenanmaan onkin moni suomalainen tainnut löytää nyt korona-aikaan, ehkä ihan pysyvästikin, eli siten, että sinne vielä palataankin.

 8. Ihanaa, että pääsitte sentään Kolumbiaan ja Dominikaaniseen! Toivottavasti kaukomatkailu (tai no, kaikki matkailu) tokenisi pian ja pääsisitte toteuttamaan suunnitelmia. Meillä kaukokohteet loistivat vuonna 2021 poissaolollaan, mutta sentään autoreissun Eurooppaan saimme tehtyä. Virossa emme sen sijaan käyneet 2021 ollenkaan, mutta edellisenä vuonna ramppasimme siellä useamman kerran, kun ei silloin oikein muuallekaan helposti päästy.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni!
   Sitähän tässä odotellaan … pari Euroopan reissua on varauksissa maalis-, huhti-, ja toukokuulle, jos nyt edes ne jo toteutuisivat, mutta tätä nykyähän matkailun saralla mikään ei ole varmaa :-(

 9. Täytyy nostaa hattua sille, kuinka jaksat julkaista joka viikko useamman jutun laadun kärsimättä. Vaikka matkustaa paljon, niin juttujen kirjoittaminen vie silti paljon aikaa. Useita juttuja lukeneena viimekin vuonna aika hyvin pysyin kärryillä, missä päin maailmaa olette kulloinkin liikkuneet. Paljon tuttuja kohteita, mutta todella paljon itselle vielä tuntemattomia. Toki poikkeuksellisen paljon viimeisen parin vuoden aikana tuttuja juttuja, mikä tietysti kuvaa aikaa missä elämme.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Tuon jaksamisen takana on tietysti se, että näinä aikoina on ollut enemmän ”vapaa-aikaa” kotona ruudun ääressä. Reissutkin, vaikka niitäkin on ollut, ovat olleet harvemmassa ja lyhyempiä, joten väliaikoina on ollut myös vihdoinkin (?) aikaa päivittää blogiin mm. noita yhteenvetoja, joita jo muutama vuosi sitten siihen kaavailin, niin lukijoiden kuin omaksikin iloksemme.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.